CV ARTISTIC

Nume: Ioana Stana

Data nașterii: 27 noiembrie 1976

Reședința actuală: București, România

EXPOZITII PERSONALE semnificative:

2024 – Fire de timp – Teatrul Odeon – foaier – Sala Studio – București  

2018 – Eshet Ghayl – seria Umbre și marionete – Centrul Comunitar Evreiesc – București

2014 – Fețele Golemului – Institutul Cultural Român – Sala din Aleea Alexandru nr 38 – București

2011 – Basme  și povestiri evreiești – Haifa Theatre – Haifa – Israel

2006 – Geneza ilustrată – Galeriile Occident – București

1994 – Acuarelă – Galeria Apollo – București

EXPOZITII DE GRUP semnificative:

2018 Origini – formă și culoare – Palatul Parlamentului Sala Constantin Brâncuși – București

2014 – Tablouri de vis – Palatul Parlamentului – Sala Constantin Brâncuși – București

          – Puzzle – Centrul Comunitar Evreiesc – București – România

2011 – Grafică – Salonul L’ Objectif Subjectif – Esch – sur – Alzette Luxemburg

1991 – Tempera – Salonul anual de desen și pictură – Liceul Nicolae Tonitza – București

1990 – Tempera – Salonul anual de desen și pictură – Liceul Nicolae Tonitza – București

PUBLICATII semnificative:

2024 – Album 2024 – seria: Fire de timp – Pictură (acrilic) editura Oscar Print

         – Valuri de nisip – reeditat – ediție de lux – versuri și ilustrație – editura Oscar Print

         – Calambur Bilingv – ediție de lux – versuri și ilustrație color – editura Oscar Print

2022 – Valuri de nisip – volum de versuri și ilustrație color – editura Little Star

2022 – Valuri de nisip – volum de versuri și ilustrație – alb – negru – editura Literagraf

2011 – Basme și povestiri evreiești – volum 1 și 2 – ilustrație editura Coresi

2023 – Album personal de grafică – self published

Extras din presă:

„(…) 19 artiști luxemburghezi și alți 4 artiști străini s-au întâlnit în expoziția organizată de CAL, Cercul de Artiști din Luxemburg… lucrările expuse artistei române Ioana Stana au o compoziție artistică perfect echilibrată, emană forță. Magia și misterul sunt semnul acestui ansamblu de compoziții (…)”Luxemburger Wort„(…) dragostea care transcende Universul amestecându-se cu el, ca o emoție frumoasă, eternă, a spiritului uman… Iubirea este o formă de existență a materiei și a spiritului… Aceasta ar fi legenda selecției de grafică expusă de Ioana Stana la expoziția de artă europeană de la Luxemburg (…)”Cotidianul

„Ilustrații de înaltă calitate, culori somptuoase, voalate de o lirică expresionistă, învăluite într-o ceată, ca într-un vis, uneori inundate de o luminozitate solară, alteori încărcate de umbre stranii de viziuni vitale, nostalgice.”

Zoltan Terner

Jurnalul săptămânii – nr. 127

„…Nu a fost ușor pentru un artist îndrăgostit de grafică sau acuarelă să treacă la expoziții în acrilic pe pânză. Aceasta a necesitat o tehnică diferită și o experiență nouă. Dar, pentru Ioana Stana, „Nou” este modul de a trăi.

Născută în București în 1976, a deprins artele plastice în Liceul de Artă Nicolae Tonitza după care a urmat Facultatea de Drept. A decis să se mute la New York. Poate de aceea „Speranța” este atât de evidentă în pictura ei.

După mai multe expoziții la București, la începutul carierei, a participat la o expoziție de grafică în Luxemburg, alături de alți 19 tineri artiști plastici din Europa.

Întotdeauna, lucrările ei denotă și explorează un continent magic, cu un strat filosofic profund. S-ar putea spune că Ioana Stana, prin emigrare, a fost pusă în situația unui Creator, devenind astfel ființa privilegiată care beneficiază de o altă lume, cea interioară, o lume bogată, plină de evenimente neașteptate și de miracole.

Cred că Ioana preferă o filozofie senină a trecerii timpului ca sens al frumuseții și satisfacției. Are, de asemenea, o viață foarte activă, gândindu-se mereu la ziua de mâine și la ceea ce urmează.

Simțim, în tot ceea ce a creat ea, o aspirație către infinit care marchează atât existența ființei umane și a ei. Cred că aceasta este o perspectivă a exilului, a fatalității, a Diasporei care se rezolvă prin depășirea mentală a oricărei limite.

Criticii din Luxemburg au scris că lucrările Ioanei conțin magie și mister în același timp. Aceasta este cea mai puternică impresie lăsată de această expoziție. Aceea a ideii de magie de lungă durată…”

Dr. Irina Cajal Marin

vernisajul expoziției de la Galeria Occident, aprilie 2006

„Creațiile Ioanei, mă poartă cu gândul la povestea Timpului. Lucrările ei sunt ca o călătorie profundă în nucleul intim al însăși regăsirii sinelui. În tărâmul plin de mister al poveștilor ei, transpuse în imagini, ne retrăim deseori drumul extins al copilăriei, al candorii pierdute și uneori regăsite. Pânzele ei provoacă emoțiile privitor- ului să traverseze timpul într-o pendulare continuă de la echilibrul realității către confortul copilăriei, unde ne era încă bine.

În atmosfera de basm a compozițiilor ei, mi-am amintit de povestea lui Hansel și Gretel, dar într-o formă extinsă, ca a unui traseu bine definit al trăirilor pure din copilărie.

M-am dus apoi cu gândul către Firul Ariadnei, Labirintul Minotaurului, așteptare lui Teseu… Am retrăit acele căi ce par fără întoarcere, acele părăsiri lăsate în urmă dar și speranța unei schimbări, a ieșirii din situații ce par uneori mult prea întortocheate.

Ghemul timpului, ce se desface și se reface, petrecându-ne existența fiecăruia din noi este prezent în multe din lucrările acestea. Aici, ghemul, apare ca un element veșnic în mișcare, în căutarea unui drum…care nu știm niciodată unde ne poartă… Panta Rhei, această curgere imuabilă a timpului, într-o continuă schimbare ce duce, în final, chiar la transformarea noastră.

Întreaga serie „Fire de timp” se prezintă ca o pânză a Penelopei, veșnic în așteptarea lui Ulise, ca o luptă mistică, prin echilibru, prin răbdare, cu Timpul însuși, într-o încercare perpetuă de a-l păcăli, de a-l ține în loc. Personajele sunt într-o stare de așteptare liniștită, în aparență.

Folosirea tărtăcuței ca element central, repetitiv, dovleacul nemuririi, aduce cu el simbolistica vieții veșnice, invocând sănătatea, bunăstarea, prosperitatea, binecuvântarea naturală, într-o permanentă legătură cu cotidianul, cu realitatea înconjurătoare.

Ioana Stana reușește să transmită timpul cu trecerea sa și întrebările personale ale privitorului. Toată seria e un test de imaginație și luciditate ce izvorăște abundent din pânzele sale.

Compoziția și cromatica sunt echilibrate, stabile, mesajul fiind cel de contemplare a lucrărilor. Temă grea, abordare pe măsură.”

Filomela-Elena Bucur

Artist plastic Membru U.A.P.

„Emoție puternică reverberată de senzația vizuală ineluctabil estetică și incitantă definește fără echivoc expoziția Ioanei Stana – Fire de timp.

Cum sugerează însuși titlul acesteia, artista ne dezvăluie o serie de lucrări izvodite în jurul unor borne temporale marcante, brodate într-un răgaz al amintirii pe țesătura prețioasă din fibre vibrante de simțăminte și pasiuni puternice, din sforile rugoase ale căutărilor de sine și din ațele subțiri ale iluziilor, nu de puține ori urzită blând în suferință.

Acest demers conturat din gesturi artistice pline de sensibilitate pare o tapiserie evocatoare a unui timp universal, trecut și viitor, așezat inconștient pe straturi emoționale, cu tandrețe și personalitate, vădind subtil din penumbre o resemnare asumată ce răzbate constant din spatele pânzelor.

Pe traseul impus cu delicatețe privitorul este ispitit de ochii iscoditori ai personajelor ce-i populează tablourile să participe la călătoria magică, de la începuturile căutării Adevărului și Iubirii spre momentul răspunsurilor la dileme și al consolidării convingerilor, exprimat discret printr-un manifest al contestării valorilor contrafăcute și obscure, ce se gestează în golul descoperit în armonioasa formă a tărtăcuțelor cuminți străjuind, din spatele focului sau al roții de tors, poveștile de la gura sobei. Căci cu nimic nu aduce mai mult această atmosferă decât cu cea a basmului, ludică și misterioasă în același timp, în care ne refugiem în clipe inefabile.

Ne vom regăsi în copiii care pândesc cu mirare cuiburile cu ouă ale unor păsări fantastice, păzite de spiriduși și fauni, devenind din urmăritori cei urmăriți de ochi ascunși în cele mai neașteptate unghere, pentru a ne veghea. Și, fără să simțim, pătrundem în această lume încriptată în care realitatea se împletește cu oniricul într-o rețea diafană de fâșii transparente din spatele cărora se zăresc chipuri adormite, înlăcrimate sau uimite, întregind firesc cadrul. La vedere stau simbolurile pe care Ioana ni le propune pentru a-și exprima stările sufletești și a-și dezvălui cu sinceritate interiorul propriei existențe. În încercarea noastră de a le descifra redescoperim momente și senzații cunoscute, memoriile propriilor noastre experiențe, în semnele fecundității, ale vindecării sau ale sângelui, ale credinței sau îndoielii.

Acest parcurs artistic reprezintă o mărturie dezinvoltă și eliberatoare de trăiri, oglindindu-ne în timpul circular al unui vis pe care ne-am dori să îl păstrăm viu.”

Irena Andrea Prodănescu

Arhitect Membru U.A.R.